Årby Rusthåll

Bin och Honung

Honungsframställning och biprodukter

Biodlarna på Årby Rusthåll

Vi köpte våra första två bisamhällen 2015 och sedan dess har vi expanderat till 400 produktionssamhällen. Anna är godkänd biodlare hos Jordbruksverket och har gått LRF:s affärsutbildning för småskalig livsmedelsproduktion. Fredrik är godkänd biodlare hos Jordbruksverket och examinerad yrkesbiodlare med gesällbrev. Vi har livsmedelsgodkänd lokal och är registrerade som primärproducenter hos Länsstyrelsen.

Vi säljer honung direkt till konsument och via ett antal återförsäljare. Vill du köpa honung kan du skicka ett mail till oss.

Honung från Årby Rusthåll

Vi har flera bigårdar runt om i Uppland och skördar i omgångar för att få flera olika sorters honung. Smakerna som vi beskriver nedan är ett försök att sätta ord på de naturliga variationerna. Ibland köper vi också in honung från andra biodlare, för att bredda vårt sortiment och erbjuda fler smakupplevelser.

Den rörda honungen är fast eller krämig med len konsistens och håller sig mycket länge om du förvarar den svalt och mörkt. Vi har också flytande honung som är fryst efter slungning och tinas upp strax innan leverans. Den kommer med tiden självkristallisera, om du inte ätit upp den innan dess. Förvara gärna den flytande honungen i rumstemperatur. Gammeldags honung är självkristalliserad och krispig i konsistensen.

2021 Vandringshonung (rörd)

Bin har en viktig roll som pollinerare för vilda blommor och träd, men även inom jordbruket och vår matproduktion. Den här honungen har vi samlat från våra vandringsbin som vi ställt ut vid åkrar där bonden behöver extra pollinering under blomningen för bland annat raps- och klöverfröodling. Honungen är len med en något fastare konsistens. Smaken är mycket mild och gräddig med toner av citrus och gröna äpplen.

2021 Skyttorp (rörd)

Våra bigårdar i stråket från Storvreta, via Skyttorp, upp mot Österbybruk erbjuder ett varierat landskap med skog, hagmarker och trädgårdar. Honungen är ljus och len med en härligt fruktig smak av apelsin, grapefrukt och en liten touch av peppar.

2021 Almunge (flytande/gammeldags)

I trakterna kring Almunge står våra bikupor på eko-jordbruk med stora härliga beteshagar och skogsbeten för kor och får. Honungen har en härligt fyllig smak med toner av jordgubbe, valnöt och granskott. Honungen finns i två varianter: flytande eller gammeldags. Ange vilken variant du önskar när du beställer.

2021 Bladhonung (rörd)

Har du tänkt på att vissa växter ibland känns väldigt klibbiga på bladen? Det söta klibbet kallas honungsdagg och är rester efter att bladlössen sugit ut vätska från växten. Bina samlar honungsdagg och gör så kallad bladhonung. Honungen är mörk i färgen och har en djup smak med toner av kola och citron. Konsistensen är len och krämigt seg.

2021 Ärentuna (rörd)

Vi har valt att ge denna honung namnet Ärentuna, som är en klassisk jordbruksbygd ca 15 km norr om Uppsala. Honung är slungad från några av våra bigårdar kring Ärentunabygden, där bina haft tillgång till både jordbrukslandskap och villaträdgårdar. Honungen är fastare med ljuvliga smaktoner av citron, grädde och maräng (rena rama Pavlovan).

2021 Kiplingeberg - Harbo (rörd)

Vid Kiplingebergs gods och Harbonäs säteri har vi bin i vacker herrgårdsmiljön, med stora lövträd och mängder med hjortar och annat vilt. Årets honung från dessa trakter är len med en riktigt smörig kolasmak och en touch av kanel.

2021 Rallarros (rörd)

När en skogsbrand sveper fram lämnar den marken öde och tom efter sig. Allt som finns kvar är stenblock, förkolnade trädskelett och ett mjukt grått täcke av aska. En av de första växter som återetablerar sig i brandområdet är rallarros, som kan sprida sig långt tack vare sina små fjuniga segel på de lätta fröna. Efter ett par år lyser marken purpurröd av rallarrosblommor, där våra bin fått samla nektar. Honungen är ljus och mild, med en något kryddig smak med toner av citron, oregano och timjan.

2020 Skogshonung (rörd)

Vore det inte mysigt att sitta i en skogshuggarkoja i Norrland, framför elden på kvällen och mumsa på skogens godis. Denna honung är resultatet av binas arbete i Hälsingeskogen och ett småbrutet landskap. Honungen har en härlig smak med toner av polkagris, citron och granskott. Den är gyllengul och krämig med en viss kristallstruktur. Honungen har skördats av en biodlarkollega, men det är vi som tappat den på burk.

Om honung

Honung är ett livsmedel som varierar i både smak och konsistens. Smaken beror i första hand på varifrån bina har samlat sin råvara, blomnektar eller honungsdagg. Vill du veta exakt var bina har varit kan du titta på honungen i mikroskop och se vilka typer av blompollen som finns i honungen. Om det är minst 50% av samma sort i burken så får den säljas som sorthonung, t.ex. lindblomshonung eller ljunghonung.

All honung är flytande när den skördas från bikupan. Om den tappas på burk och får stå blir den efter ett tag kristalliserad, fastare med krispiga sockerkristaller. Det tar olika lång tid för honungen att självkristallisera beroende på vilka växter bina samlat sin nektar ifrån, från någon vecka till flera månader. All svensk honung kristalliserar med tiden, men i andra länder finns honungssorter som förblir flytande.

För att undvika stora kristaller i honungen kan biodlaren röra medan honungen kristalliserar. Rörd honung är fast eller krämig med mjuk och len konsistens. Rörningen kan förenklas genom ympning, dvs genom att tillsätta en liten mängd (ca en procent) honung med önskad konsistens.

På vintern säljer vi mestadels rörd honung, men också flytande honung som är fryst direkt efter slungning och tinas upp strax innan utlämningen. På sommaren erbjuder vi nyslungad flytande honung och ibland kakhonung.

I bikupan håller bina en jämn temperatur på 34 °C hela sommaren. På vintern är det 14 °C i kupan. Vår honung är RAW, dvs inte upphettad, eftersom vi vill undvika vi att påverka det naturliga innehållet av vitaminer, enzymer, mjölksyrabakterier och inhibiner.

 

 

Nyheter