Årby Rusthåll

Våra gotlandshöns

Gotlandshönan är en gammal svensk lantrashöna. Vissa tror att det är samma typ av höns som vikingarna hade. Hönsen har väldigt varierande fjäderdräkt och ben och näbb har också olika färger. Alla våra vuxna hönor och tuppar har egna namn. Kycklingarna får inga namn förrän vi bestämt oss för vilka vi ska behålla själva. De flesta kycklingarna säljer vi, helst till andra som vill starta genbank. I genbanken får man bara ta in djur med genbanksintyg som garanterat härstammar från "vikingahönsen" på Gotland.

Våra höns går fria på gården och njuter av att äta gräs och blad, picka efter maskar och småkryp, sandbada vid lagårdsknuten eller solbada i närheten av skyddande buskar. Om katterna kommer för nära så ser någon av tupparna till att de ger sig av.

Nyheter

Ägg till salu»

Ibland har vi ägg från frigående gotlandshöns till salu, framförallt på våren och tidig höst 

Kycklingar till salu»

På sommaren och hösten säljer vi årets kycklingar. Hjälp oss att bevara en utrotningshotad lantras - starta en egen genbanksbesättning!

Kycklingarna får vara i hönsgården med sin mamma när de är små. Förresten vet man oftast inte vem som är mamman. Vi samlar ägg i kylskåpet tills vi har ungefär ett dussin. Sen ger vi dem till en höna som "surar", dvs ligger och väntar på ägg. Alla hönor gillar inte att ruva, men på det här viset får alla hönor som värper yngla av sig, vilket är bra för att bibehålla variationen i generna. Av samma anledning har vi också flera tuppar. Det syns tydligt på kycklingarna att flera tuppar har bidragit till rasens fortlevnad.

På sommaren går de flesta av våra ägg till avel, men tidig vår och sen höst finns det möjlighet att köpa ägg av oss. Äggen blir fantastiskt goda när hönsen får gå ute och äta det de själva väljer och gulorna är nästan orangefärgade. På vintern blir gulorna blekare då hönsen äter mer spannmål och mindre grönt. Ett färskt ägg som knäcks i stekpannan blir dubbelt så tjockt som de flesta köpeägg eftersom det inte flyter ut så mycket.