Årby Rusthåll är ett familjeföretag som tagit sitt namn från gården 15 km norr om Uppsala, som historiskt har varit ett rusthåll. Vi har två huvudverksamheter på gården, vedproduktion och biodling.
Honung
Vi är djupt fascinerade av vilken smakrikedom naturen bjuder i form av olika sorters honung, och drivs av en önskan att dela med oss av dessa upplevelser.
Honung är ett livsmedel som varierar i både smak och konsistens utifrån var bina har samlat sin råvara, blomnektar eller honungsdagg. Vi har flera bigårdar runt om i Uppland och skördar vår honung i omgångar för att få många sorter. Smakerna som vi beskriver är ett försök att sätta ord på de naturliga variationerna i honungen.
Vill du veta exakt var bina har varit kan du titta på honungen i mikroskop och se vilka typer av blompollen som finns i honungen. Om det är minst 50% av samma sort i burken så får den säljas som sorthonung, t.ex. lindblomshonung eller ljunghonung.
I bikupan håller bina en jämn temperatur på 34 °C hela sommaren. På vintern är det 14 °C i kupan. Vår honung är RAW, dvs inte upphettad, eftersom vi vill undvika vi att påverka det naturliga innehållet av vitaminer, enzymer och andra nyttigheter.
Anna och Fredrik